Εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή: Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη μάθηση

Εισαγωγή

ο κόσμος μας βρισκόταν πάντα σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Συνήθως αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία στην ιστορία όπου η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά που η εκπαίδευση μετά βίας μπορεί να κρατήσει τον ρυθμό.

Επιτρέψτε μoυ να σας δώσω ένα γρήγορο, ιστορικό παράδειγμα. Τον 15ο αιώνα, η τεχνολογία έσπευσε μπροστά καθώς εφευρέθηκε ένα σπουδαίο κομμάτι τεχνολογίας, με το τυπογραφείο να επιτρέπει την εκτύπωση βιβλίων πολύ φθηνότερα από ποτέ. Λοιπόν , δυστυχώς, μόνο ένα μικρό κλάσμα ολόκληρου του πληθυσμού ήξερε να διαβάζει, οδηγώντας τελικά σε μαζικές κοινωνικές συγκρούσεις και ανισότητες μέχρι κάποια στιγμή.

Όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έφερε επανάσταση για να συμβαδίσει καθώς γεννήθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια και σχολεία. Λοιπόν, αυτό συνέβη μερικές φορές στην ιστορία. Κάθε φορά που η τεχνολογία προχωρούσε, οδηγεί πρώτα σε κοινωνικό πόνο και ανισότητα μέχρις ότου κάποια στιγμή, ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα ανατρέπεται για να συμβαδίσει.

Τώρα ας επιστρέψουμε στο 2019. Έχουμε παρόμοια κούρσα μεταξύ τεχνολογίας και εκπαίδευσης σήμερα; Νομίζω ότι ναι το κάνουμε. Εφεύραμε μια νέα και ισχυρή τεχνολογία που ονομάζεται ψηφιοποίηση. 

Ψηφιοποίηση

Καθημερινά μπoρούμε πλέον να βλέπουμε πώς τα smartphone, το διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τις δουλειές μας καθώς και την ιδιωτική μας ζωή. Μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey προβλέπει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, έως και το ένα τρίτο όλων των εργασιακών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να αντικατασταθεί πλήρως λόγω της αυτοματοποίησης.

Αυτοματοποίηση

 Σήμερα, οι αλγόριθμοι που κατασκευάστηκαν από λίγους τεχνικούς στη Silicon Valley αποφασίζουν πώς θα επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Αυτοί αποφασίζουν πώς αγοράζουμε πράγματα. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για τη χειραγώγηση ολόκληρων εκλογών, όπως έχουμε δει όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ.

 Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς εδώ σήμερα δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργεί πραγματικά αυτή η τεχνολογία, σωστά; Αυτό που αναρωτιέμαι είναι πώς θα πρέπει ως πολίτες να μπορούμε να λαμβάνουμε σοφές πολιτικές αποφάσεις, πολιτικές αποφάσεις εάν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι δυνατό και τι όχι;

Ως αποτέλεσμα, παρόμοια με τα ιστορικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, υπάρχει επί του παρόντος ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ αυτών που δημιούργησαν την αλλαγή και άλλων που έμειναν πίσω επειδή είχαν τους πόρους ή τις ικανότητες να προσαρμοστούν.

Για άλλη μια φορά, η τεχνολογία τρέχει μπροστά και η εκπαίδευση υστερεί. Προσωπικά εργάστηκα ως επιστήμονας δεδομένων. Σπούδασα συστήματα πληροφοριών και τεχνητή νοημοσύνη στα πανεπιστήμια εδώ στο Münster και στο Harvard.

Στη συνέχεια συνέχισα να ηγούμαι μιας ομάδας 15 μηχανικών σε μια startup αναλύσεων. Κάθε μέρα σηκωνόμουν όρθιος και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να βοηθήσω την τεχνολογία να ανέβει μπροστά, ώσπου κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα, η πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και η πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία για την κοινωνία μας βρίσκεται στο άλλο μέρος αυτού του αγώνα.

Ψηφιακή Εκπαίδευση 

βοηθώντας με την ψηφιακή εκπαίδευση για να μπορέσουν να καλύψουν τη διαφορά. Έτσι φέτος, παράτησα τη δουλειά μου για να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου στην ψηφιακή εκπαίδευση. Εδώ, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού.

 Εκπαίδευση

 Λοιπόν, εκεί βλέπουμε ότι τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον συνθήκες που έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Παλιός κόσμος

Μεταφερόμαστε από έναν παλιό κόσμο με μια κατάσταση όπου το εξαιρετικό μαθησιακό περιεχόμενο είναι σπάνιο, σε έναν νέο κόσμο όπου μεγάλο μέρος της γνώσης είναι εμπόρευμα και συχνά είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει είτε ως υλικό YouTube μια ανάρτηση ιστολογίου είτε κάποιο άλλο είδος υλικού.

Περνάμε επίσης από έναν παλιό κόσμο με πολύ σταθερά μονοπάτια σταδιοδρομίας σε έναν νέο κόσμο όπου, λοιπόν, πολλές από τις γνώσεις που μαθαίνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι σχετικές δέκα χρόνια αργότερα.

Η δική μου γενιά πιθανότατα θα συνταξιοδοτηθεί το 2060, αλλά δεν μπορώ καν να προβλέψω ποιες δεξιότητες θα είναι σχετικές με τον εαυτό μου καλά, σε πέντε χρόνια από τώρα. Λοιπόν, και πώς άλλαξαν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα μπροστά σε αυτές τις δραματικές αλλαγές; Όχι πολλά, σωστά; Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου βάζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στις ίδιες τεράστιες αίθουσες διαλέξεων σχεδιασμένες για ένα μέγεθος που ταιριάζει σε κάθε διδακτική φιλοσοφία, σωστά;

Επιπλέον, παρατηρούμε αυτόν τον αρχαίο κόσμο και τη συνεχή εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμη πολλές επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν εκπαίδευση μόνο για μία, δύο ή τρεις ημέρες το χρόνο. Σωστά? Αυτό θα ήταν το ίδιο με το να ρωτήσετε τον γιατρό σας ποια βήματα πρέπει να κάνω για να διασφαλίσω ότι θα παραμείνω σε καλή υγεία για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Τεχνολογία για Μάθηση

Και λέει, Λοιπόν, Ντέιβιντ, σε συμβουλεύω να τρέξεις έναν μαραθώνιο πολύ νωρίς στη ζωή σου και θα είσαι καλά, σε φόρμα και υγιείς για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δεν ακούγεται καλή συμβουλή, έτσι δεν είναι; Οπότε φοβάμαι ότι πρόκειται να χάσουμε αυτόν τον αγώνα. Μεταξύ τεχνολογίας και εκπαίδευσης, καθώς ο τρόπος διδασκαλίας δεν έχει εξελιχθεί με τη δραματική αλλαγή που απαιτείται αυτές τις μέρες.

 Και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό. Και νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια νέα γενιά που θα πάρει αυτό το θέμα στα χέρια της. Λοιπόν, πριν από δύο χρόνια, ο φίλος μου ο Marius και εγώ αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε στο πράσινο γήπεδο για να οικοδομήσουμε την εκπαίδευση σε εμπειρία. Από την αρχή, αναπτύξαμε αυτή την ιδέα αυτού που ονομάζουμε επιταχυντή μάθησης. 

Επιταχυντής εκμάθησης

Ένας επιταχυντής μάθησης βασίζεται σε μια πολύ απλή αλλά ριζοσπαστική ιδέα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για να καταβάλει όλες τις διαθέσιμες προσπάθειες στον μεμονωμένο μαθητή και στο μαθησιακό περιβάλλον. Για να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, ιδρύσαμε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ακριβώς εδώ στο Münster, στην πραγματικότητα μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη σκηνή. 

Ονομάστηκε Tech Labs. Οι δεξιότητες κωδικοποίησης για την ανάπτυξη ιστού, την επιστήμη δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη διδάσκονται σε τεχνολογικά εργαστήρια. Αυτό το πρόγραμμα 16 εβδομάδων είναι εντελώς δωρεάν, διαθέσιμο σε όλους και δομημένο έτσι ώστε να μπορείτε να το ολοκληρώσετε εκτός από τα μαθήματα ή την καθημερινή σας εργασία.

 Για παράδειγμα, το Tech Labs βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν την ιδέα μας για έναν επιταχυντή μάθησης και την ιδέα μας για την ψηφιακή εκπαίδευση στον 21ο αιώνα. Το πρώτο είναι ο αποτελεσματικός συνδυασμός διαδικτυακής και εκτός σύνδεσης μάθησης. 

 Online και offline εκμάθηση

Κάθε μαθητής στο Tech Labs έχει πρόσβαση στη δική μας διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης με βίντεο, εργασίες, άρθρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του περιεχομένου δεν παράγεται από εμάς, αλλά προέρχεται και επιμελείται από τους μεγάλους και συχνά δωρεάν πόρους του ιστού. Έτσι, αν είστε πρωινοί, μπορείτε να κάνετε τα μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης το πρωί.

 Αν είσαι κουκουβάγια, το κάνεις το βράδυ. Εάν δυσκολεύεστε με μια συγκεκριμένη ιδέα, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε και να ξαναεπισκεφτείτε τη διάλεξη επειδή ο υπολογιστής δεν κουράζεται να σας το εξηγήσει 3 ή 4 φορές στη σειρά. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούμε τις offline συναντήσεις για αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας, για πρόσκληση ομιλητών, για hackathons και για κοινωνικές εκδηλώσεις. 

Εξατομίκευση.

 Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω εδώ στο κοινό, ποιος από εσάς χρησιμοποιεί το Amazon και παραγγέλνει στο Amazon; Αυτό είναι εντυπωσιακό. Σωστά. Και νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος, ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας βασίζεται στο γεγονός ότι η Amazon μαθαίνει τη συμπεριφορά μας με την πάροδο του χρόνου, σωστά; Ότι μαθαίνει ποιο προϊόν μπορεί να μας αρέσει ή να αγοράσουμε στη συνέχεια. 

Αλλά αυτό που αναρωτιέμαι είναι, γιατί η κοινωνία μας ξοδεύει δισεκατομμύρια για τη βελτίωση και την έρευνα αυτών των αλγορίθμων εξατομίκευσης σε υπηρεσίες όπως το Amazon ή το Spotify, αλλά σχεδόν τίποτα για την παροχή αυτών των εξατομικευμένων ευκαιριών ψηφιακής μάθησης στην εκπαίδευση; Δεν είναι περίεργο που έχουμε αποτύχει εντελώς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες εξατομίκευσης για να τις χρησιμοποιήσουμε στην εκπαίδευση; Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου ορισμένοι από εμάς πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ονομάζεται εξατομίκευση. 

Αν ο εκπαιδευτής μάθει το όνομα του μαθητή, εννοώ, αυτό είναι μια καλή αρχή. Αλλά όσον αφορά την εκπαίδευση, οι άνθρωποι είναι ριζικά διαφορετικοί, έτσι δεν είναι; Ο καθένας χρειάζεται έναν συγκεκριμένο ρυθμό, μια συγκεκριμένη διαδρομή και έναν συγκεκριμένο μαθησιακό στόχο και προορισμό Έτσι, τα tech Labs, κάθε μαθητής αποκτά μια μοναδική εξατομικευμένη διαδρομή μάθησης που βασίζεται σε προηγούμενες γνώσεις. 

Και ακόμη και με τη βασική έκδοση στην πλατφόρμα μας που χρησιμοποιούμε αυτήν τη στιγμή, τα αποτελέσματα είναι απολύτως εκπληκτικά και μπορώ να φανταστώ τα υπέροχα πράγματα που θα συνέβαιναν εάν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία το χρησιμοποιούσαν τώρα σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Κοινοτική μάθηση 

Οι τεχνικές δεξιότητες δεν είναι εύκολες. Και αν δυσκολεύεστε με μια συγκεκριμένη έννοια και αυτό συμβαίνει πάντα κάποια στιγμή κατά την εκμάθηση κωδικοποίησης, συχνά δεν είναι ο εκπαιδευτής, αλλά οι συμμαθητές και οι συνομήλικοι που σας βοηθούν να παραμείνετε παρακινημένοι και να συνεχίσετε.

 Νομίζω ότι σήμερα υποτιμούμε ριζικά την αξία αυτών των κοινοτήτων μάθησης στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα σήμερα. Έτσι, σκοτώνοντας αυτήν την παραδοσιακή διάλεξη ενός μεγέθους για όλους και αφήνοντας τους ανθρώπους να έχουν μια ευέλικτη διάλεξη ηλεκτρονικής μάθησης στο σπίτι, ελευθερώνουμε πραγματικά τον πολύτιμο χρόνο εκτός σύνδεσης για βαθιά αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν την τεχνολογία για να κάνουμε την τάξη πιο κοινωνική.

 Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πολύ παράδοξα πράγματα αυτές τις μέρες, σωστά; Το ότι η χρήση τεχνολογίας μεταμορφώνει πραγματικά μια πολύ αντικοινωνική εμπειρία Οι άνθρωποι που ακούν σε μια αίθουσα διαλέξεων, απλώς είναι ήσυχοι, ακούνε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που αγκαλιάζει την περιέργεια, τη διαφορετικότητα και την αξία της εκμάθησης νέων πραγμάτων. Πώς φαίνονται λοιπόν όλα αυτά στην πράξη;

 Στην πράξη

 Την πρώτη σας εβδομάδα, συνήθως ξεκινάτε απλώς με τη συνάντηση των συμμαθητών σας και της μαθησιακής σας κοινότητας. Στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, μπορεί να ξεκινήσετε πραγματικά με το δικό σας κομμάτι ηλεκτρονικής μάθησης που έχει γενικευθεί και εξατομικευτεί και έχει δημιουργηθεί μόνο για εσάς. 

συμπέρασμα

 Τελικά, αυτός ο νέος τύπος εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τη διδασκαλία λίγων ακόμη τεχνικών δεξιοτήτων. Έχει να κάνει με τη διδασκαλία των ανθρώπων να αναλαμβάνουν τη ζωή τους και να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η σοφή διαχείριση της εξουσίας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top