Εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας: Αγγλική γλώσσα: Ανιχνεύοντας τις ρίζες και την ανάπτυξη

Η πολυπλοκότητα της γλώσσας

Η γλώσσα είναι ίσως το πιο δύσκολο πρόβλημα στην επιστήμη. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς λειτουργεί, και κανείς δεν ξέρει πραγματικά από πού προήλθε. Και όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι λίγο σαν να οδηγείς αυτοκίνητο. Μπορούμε να οδηγήσουμε ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά πώς λειτουργεί το μηχάνημα. Ένα από τα πράγματα που κάνει τη γλώσσα μοναδική, νομίζω, είναι ότι μπορούμε να παράγουμε συνεχώς νέες προτάσεις. Υπάρχει άπειρη ικανότητα να πούμε κάτι διαφορετικό.

Σε αυτή την ομιλία. Πιθανότατα θα ακούσετε μερικές προτάσεις που δεν έχετε ξανακούσει, ωστόσο ελπίζω να τις καταλάβετε. Η γλώσσα των ζώων ή η επικοινωνία των ζώων, από την άλλη πλευρά, είναι ως επί το πλείστον επαναλαμβανόμενη, αυτόματη και συναισθηματική και δεν δημιουργεί νέα νοήματα. Ο Άγγλος κωμικός Στίβεν Φράι είπε κάποτε την ακόλουθη φράση, κρατήστε τη μύτη του αναγνώστη εφημερίδων ίσια, ο σερβιτόρος ή το φιλικό γάλα θα ανταλλάξει το παντελόνι μου.

Προέλευση και εξέλιξη της γλώσσας

Υπάρχει μια αναπαράσταση των τελευταίων 7 εκατομμυρίων ετών εξέλιξης από τότε που χωρίσαμε από τους μεγάλους πιθήκους. Βρίσκονται ακριβώς στο δεξί άκρο αυτού, ένα μικροσκοπικό χτύπημα τα τελευταία 7 εκατομμύρια χρόνια που εξελιχθήκαμε, φαίνεται, περίπου 200.000 χρόνια πριν. Και σύμφωνα με τον Τσόμσκι, η γλώσσα εμφανίστηκε μόνο στα μισά περίπου αυτής της περιόδου των 200 εκατομμυρίων ετών. Συγγνώμη, 200.000 χρόνια. Και θα σας δείξω ότι εκεί έγινε το θαύμα.

Και για μένα, αυτό δεν έχει και πολύ νόημα, γιατί έχεις όλα αυτά τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης από τότε που αποφασίσαμε να μην είμαστε πια μεγάλοι πίθηκοι. Θα ήταν προσβλητικό, νομίζω, για τον Κάρολο Δαρβίνο, αν και είναι δεν είναι ακόμα κοντά για να παραπονεθώ. Υποστήριξε ότι οποιοδήποτε περίπλοκο όργανο όπως η γλώσσα, όπως το συκώτι ή η καρδιά ή ο εγκέφαλος πρέπει να έχει εξελιχθεί μέσω διαδοχικών, ελαφρών τροποποιήσεων. Και αν κάποιος μπορούσε να βρει μια εξαίρεση σε αυτό, αυτό θα κατέστρεφε τη θεωρία της εξέλιξης του. 

Γλώσσα και Εξελικτικές Θεωρίες

Και αν ο Τσόμσκι έχει δίκιο, τότε η εξελικτική θεωρία θα καταστρεφόταν με τους όρους του ίδιου του Δαρβίνου. Τώρα, θέλω να προσπαθήσω να σας δείξω ότι η γλώσσα δεν προέκυψε από φωνητικές κλήσεις. Προέκυψε από τις χειρονομίες, ότι η γλώσσα ξεκίνησε από τις χειρονομίες. Και έβαλα το ένα χέρι στην τσέπη μου για να μην δείξω πολύ βολικά.

Αλλά έχω ένα στο οποίο μπορώ να περιπλανώμαι. Μια απόδειξη ότι στην πραγματικότητα προέρχεται από τον εγκέφαλο των πιθήκων, και αυτό μας πάει πίσω περίπου 30 ή 40 εκατομμύρια χρόνια. Με όρους κοινού προγόνου. Υπάρχει μια περιοχή, ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο των πιθήκων που είναι αφιερωμένο στο να κάνει αντιληπτές ενέργειες, να απλώνει το χέρι και να παίρνει πράγματα.

Ονομάζεται σύστημα καθρέφτη, επειδή αυτό το σύστημα είναι ενεργό κάθε φορά που ο πίθηκος απλώνει το χέρι του για κάτι ή όταν βλέπει ένα άλλο ζώο ή άτομο να απλώνει το χέρι και να κάνει την ίδια κίνηση. Έτσι, αντιστοιχίζει αυτό που βλέπει ο πίθηκος σε αυτό που μπορεί να κάνει ο πίθηκος. Μερικοί άνθρωποι το έχουν αποκαλέσει μαϊμού, δείτε τον πίθηκο να κάνει ένα κύκλωμα.

Χειρονομική επικοινωνία σε πρωτεύοντα

Τώρα αποδεικνύεται ότι το ισοδύναμο κύκλωμα στον εγκέφαλο είναι το γλωσσικό κύκλωμα, και θα το δείτε στη διαφάνεια εκεί. Έτσι, αυτές οι γλωσσικές περιοχές στον εγκέφαλο φαίνεται να έχουν προκύψει από αυτό το κύκλωμα καθρέφτη στον εγκέφαλο των πιθήκων. Έτσι, στην πορεία της εξέλιξης, αυτό το κύκλωμα φαίνεται να έχει καταληφθεί, ή τουλάχιστον να έχει χρησιμοποιηθεί εν μέρει για να ασχοληθεί με τη γλώσσα που τώρα προχωρά λίγο στην εξέλιξη προς τον εαυτό μας. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να διδάξει σε έναν μεγάλο πίθηκο να μιλάει ή να τον πλησιάζει.

Τότε ο κόσμος είχε την ιδέα ότι ίσως μπορούμε να τους μάθουμε να υπογράφουν, να χειρονομούν. Και υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που έχω δείξει μερικές από αυτές εκεί, στις οποίες έχουν γίνει αρκετά εύλογες συζητήσεις μεταξύ και πιθήκων με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας ή κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορούν να ρωτήσουν ή να κάνουν απλά αιτήματα και να γίνουν κατανοητοί. Και το άτομο μπορεί να ανταποκριθεί και να κάνει λίγη συζήτηση, τότε δεν είναι μια πολύ καλή συζήτηση από πολλές απόψεις.

Νοηματική γλώσσα και γλωσσική επιτήδευση

Δεν μπορούν να σας πουν τι έκαναν χθες ή να κουτσομπολεύουν ο ένας για τον άλλον, αλλά μπορούν να κάνουν αιτήματα και να έχουν και να κάνουν μικρές προτάσεις που είναι κάπως γεννητικές με τον τρόπο που είναι αυτή η γλώσσα. Μια άλλη διάσημη περίπτωση είναι αυτή είναι ο Kanzi, ο οποίος είναι bonobo, και ο Kanzi χρησιμοποιεί ένα είδος iPad. Υποθέτω ότι είναι μια εμφάνιση συμβόλων. Και δείχνει αυτά τα σύμβολα.

Αντιπροσωπεύουν αντικείμενα και πράξεις. Μπορεί λοιπόν και να ζητήσει πράγματα και να κάνει μικρές συζητήσεις με έναν από τους βοηθούς του εκεί, όπως θα δείτε. Αυτό σας δείχνει λοιπόν, νομίζω ότι στους μεγάλους πιθήκους έρχονται πιο κοντά στη γλώσσα χρησιμοποιώντας είτε δείχνοντας κάτι είτε χρησιμοποιώντας μια μορφή νοηματικής γλώσσας. Είναι επίσης γνωστό τώρα, και αυτό έχει γίνει ένα καυτό θέμα πρόσφατα, ότι αν κοιτάξετε τους πιθήκους στη φύση, κάνουν πολλές χειρονομίες που φαίνονται πολύ πιο γλωσσικές από τις φωνές τους.

Διποδισμός και Ανάπτυξη της Γλώσσας

Έτσι είναι πoλύ πιο ευέλικτοι. Αυτοί, όπως μπορείτε να δείτε εκεί, μερικοί από αυτούς, μπορείτε σχεδόν να αναγνωρίσετε τι προσπαθούν να πουν. Αυτό που βρίσκεται πάνω αριστερά εκεί είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ζητάει να είναι. Λυπάμαι, αυτό είναι στην πραγματικότητα περιποίηση. Νομίζω ότι αυτός που βρίσκεται κάτω αριστερά ζητά να τον περιποιηθούν σε αυτό το σημείο. Έτσι, ο Απρίλιος μερικές φορές δείχνει σε ένα μέρος του σώματος όταν έρθει κάποιο άλλο ζώο και το ξύσει, και μπορείτε να δείτε ένα κομμάτι κουτσομπολιού εκεί κάτω δεξιά. Τώρα, προχωρούσε επίσης. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η νοηματική γλώσσα είναι καθαρά χειρονομιακή. Γίνεται σιωπηλά. Γίνεται με κινήσεις των χεριών, φυσικά, αλλά γίνεται και με χειρονομίες του προσώπου. Αυτό είναι ένα ισχυρό πιστεύω ότι η γλώσσα τουλάχιστον μπορεί να είναι καθαρά χειρονομική και εξίσου αποτελεσματική με την ομιλία. Τώρα γνωρίζουμε ότι η νοηματική γλώσσα είναι γλωσσικά περίπλοκη. Χρησιμοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που κάνει η προφορική γλώσσα. 

Συμπέρασμα

Όταv έχουμε ραδιόφωνο, τηλεόραση, τηλέφωνα, τότε αρχίζεις να μπορείς να επικοινωνείς σε τεράστιες αποστάσεις και πηγαίνουμε στο Διαδίκτυο, όπου μπορείς να επικοινωνήσεις αμέσως με ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου. Και τέλος στο κινητό, που είναι ίσως το απόλυτο πραγματικά. Έχει και μνήμη και απόσταση και υπολογισμό. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, φτάσαμε τώρα την επικοινωνία σε τέτοιο επίπεδο όπου έχουμε σχεδόν αδειάσει το μυαλό μας στα συστήματα επικοινωνίας μας κατά κάποιο τρόπο. Μετά επιστρέφουμε κι εμείς. Επιστρέφουμε στην οπτική γλώσσα. Η γραφή φυσικά είναι οπτική και το κινητό οπτικό. Μερικοί από εσάς ίσως ήδη χρησιμοποιείτε χειρονομίες κατά την επικοινωνία σας στα κινητά τηλέφωνα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top