Η επιστήμη της μάθησης: Μελέτη: Απόψεις για αποτελεσματικές μεθόδους μελέτης

Διαστημική εξάσκηση: Μεγιστοποίηση της Μαθησιακής Αποτελεσματικότητας

στοκ

Πώς να μελετήσετε αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας έξι βασικές στρατηγικές. Εάν είστε φοιτητής, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μελέτης; Αυτή είναι μια έξυπνη ερώτηση, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς σπαταλούν το χρόνο τους με πράγματα που απλά δεν είναι αποτελεσματικά. Ρωτώ λοιπόν τους γνωστικούς ψυχολόγους στους Learning Scientists για μερικές συμβουλές. Εξάλλου, η έρευνά τους στην επιστήμη της μάθησης και οι απόλυτες δεξιότητες μελέτης βέλτιστων πρακτικών, εδώ είναι οι έξι κορυφαίες στρατηγικές τους για να αναδείξουν την εσωτερική σας ιδιοφυΐα. Η πρώτη στρατηγική ονομάζεται πρακτική σε απόσταση. Πέντε ώρες μελέτης στριμωγμένες σε μια εντατική συνεδρία δεν είναι τόσο καλές όσο αυτές οι ίδιες πέντε ώρες που κατανέμονται σε δύο εβδομάδες.

Θα μάθετε περισσότερα και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα με τον ίδιο ή λιγότερο χρόνο. Θα είναι λιγότερο αγχωτικό από τον πανικό του στριμώγματος. Και επειδή θα μάθετε περισσότερα, θα μειώσετε επίσης τον χρόνο που χρειάζεστε για να μελετήσετε στο μέλλον, επειδή δεν θα χρειαστεί να ξαναμάθετε τις ίδιες πληροφορίες. Κάντε ένα σχέδιο και προγραμματίστε σύντομες συνεδρίες μελέτης στο ημερολόγιό σας. Δεν πρόκειται για μαραθώνιες εντατικές περιόδους σπουδών. Ελέγξτε τις πληροφορίες από κάθε τάξη ξεκινώντας μια μέρα αργότερα. Αφού καλύψετε την πιο πρόσφατη τάξη, επιστρέψτε και μελετήστε σημαντικές παλαιότερες πληροφορίες για να τις διατηρήσετε φρέσκες. Και μην ξαναδιαβάζετε απλώς τις σημειώσεις σας. 

Interleaving: Ενίσχυση της κατανόησης μέσω της παραλλαγής

στοκ

Αυτό ονομάζεται παρεμβολή. Μη μελετάτε μια ιδέα, ένα θέμα ή ένα είδος προβλήματος για πολύ καιρό. Η εναλλαγή θα τονίσει και θα αντιπαραβάλει τις ομοιότητες ή τις διαφορές μεταξύ θεμάτων ή τύπων ερωτήσεων. Εάν κάνετε επίλυση προβλημάτων, η αλλαγή μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή προσέγγιση για την επίλυση ενός προβλήματος. Αυτή η στρατηγική θα σας ενθαρρύνει να κάνετε συνδέσμους μεταξύ ιδεών καθώς αλλάζετε μεταξύ τους.

Θέλετε το μυαλό σας vα είναι ευκίνητο και να μπορεί εύκολα να εναλλάσσει ιδέες και να ξέρει πώς σχετίζονται μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει αρκετές πληροφορίες για να κατανοήσετε μια ιδέα. Πριν κάνετε εναλλαγή, θα πρέπει να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μην αφιερώνετε μια ολόκληρη συνεδρία σε ένα θέμα, αλλά μην αλλάζετε ούτε πολύ συχνά. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε συνδέσμους μεταξύ ιδεών καθώς κινείστε μεταξύ τους και για την επόμενη συνεδρία μελέτης σας.

Θα αποκτήσετε πολύ περισσότερη κατανόηση εάν εργαστείτε στα θέματα με διαφορετική σειρά. Είναι πιθανό ότι η αλλαγή θα είναι πιο δύσκολη από τη μελέτη ενός θέματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχετε κατά νου ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό που λειτουργεί καλύτερα, όχι αυτό που είναι πιο απλό. Το να έχετε τις σημειώσεις και το σχολικό βιβλίο μπροστά σας είναι η επόμενη τακτική. Αναζητήστε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχετε σχετικά με το πώς και γιατί λειτουργούν τα πράγματα στο υλικό της τάξης σας. Δώστε στις έννοιες μια όσο πιο λεπτομερή εξήγηση μπορείτε, κάνοντας συνδέσεις μεταξύ των εννοιών και των εμπειριών σας και της καθημερινής σας ζωής.

Αυτοαξιολόγηση: Συμμετοχή στην Ενεργή Μάθηση

στοκ

Αυτό σας αναγκάζει να κατανoήσετε και να εξηγήσετε αυτό που μαθαίνετε και να το συνδέσετε με αυτό που ήδη γνωρίζετε. Αυτό σας βοηθά να οργανώσετε τις νέες ιδέες και να τις ανακαλέσετε πιο εύκολα αργότερα. Η δημιουργία ερωτήσεων πώς και γιατί σας κάνει να σκεφτείτε πώς οι ιδέες είναι παρόμοιες ή διαφορετικές και αυτό βελτιώνει την κατανόησή σας. Ξεκινήστε με τις σημειώσεις και το σχολικό σας βιβλίο και κάντε μια λίστα με τις ιδέες που πρέπει να μάθετε. Κατεβείτε στη λίστα και κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας σχετικά με το πώς λειτουργούν αυτές οι ιδέες και γιατί.

Στη συνέχεια, διαβάστε ξανά το υλικό της τάξης σας και αναζητήστε απαντήσεις στις δικές σας ερωτήσεις. Δημιουργήστε συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ιδεών και εξηγήστε στον εαυτό σας πώς συνεργάζονται. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνετε και ο τρόπος με τον οποίο αναλύετε τις ιδέες εξαρτώνται από το τι μελετάτε. Μπορεί να είναι μαθηματικά, επιστήμη, ιστορία ή κάτι άλλο εντελώς. Δείτε την περιγραφή κάτω από αυτό το βίντεο για μερικά παραδείγματα.

Χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων: Κάνοντας αφηρημένες έννοιες απτές

Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα παραδείγματα. Τα σχετικά παραδείγματα βοηθούν στην επίδειξη και επεξήγηση ιδεών, κάτι που σας βοηθά να τις κατανοήσετε καλύτερα. Η μνήμη αγκιστρώνεται σε συγκεκριμένες πληροφορίες καλύτερα από τις αφηρημένες πληροφορίες, επομένως αναζητάτε πάντα παραδείγματα από την πραγματική ζωή με τα οποία μπορείτε να σχετιστείτε. Για παράδειγμα, η έλλειψη είναι μια αφηρημένη ιδέα. Μπορείτε να το εξηγήσετε καθώς όσο πιο σπάνιο είναι κάτι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία του. Αλλά χρησιμοποιήσαμε αφηρημένους όρους για να εξηγήσουμε μια αφηρημένη ιδέα που δεν είναι τόσο χρήσιμη. Χρησιμοποιούμε λοιπόν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να επεξηγήσουμε την ιδέα.

Σκεφτείτε ένα scalper εισιτηρίων. Εάν αγοράσετε ένα εισιτήριο για ένα αθλητικό γεγονός στην αρχή της σεζόν, η τιμή του εισιτηρίου είναι λογική. Αλλά καθώς η ημέρα του αγώνα πλησιάζει και οι δύο ομάδες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της σκάλας, όλο και περισσότεροι αγοράζουν εισιτήρια. Αυτή η σπανιότητα αυξάνει το κόστος των εισιτηρίων, και ο scalper των εισιτηρίων χρεώνει περισσότερα για τα εισιτήρια. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας αφηρημένης ιδέας. Μπορείτε να συλλέξετε παραδείγματα από τον δάσκαλο ή τον καθηγητή σας, να αναζητήσετε το σχολικό βιβλίο ή τις σημειώσεις σας και να αναζητήσετε παραδείγματα στην καθημερινή σας ζωή. Το να σκέφτεστε τα δικά σας σχετικά παραδείγματα είναι πολύ χρήσιμο για τη μάθησή σας, αλλά φροντίστε να επιβεβαιώσετε με τον δάσκαλό σας ότι τα παραδείγματά σας είναι ακριβή και σχετικά με την ιδέα που μαθαίνετε. Κάντε τη σύνδεση μεταξύ της ιδέας και του παραδείγματος και θα καταλάβετε πώς ισχύει το παράδειγμα.

Συνδυασμός λεκτικής και οπτικής μάθησης: Μόχλευση διπλής κωδικοποίησης

Συvδυάστε λεκτικό υλικό με οπτικά. Κάνοντας αυτό σας δίνονται δύο τρόποι κατανόησης και απομνημόνευσης των πληροφοριών αργότερα. Βρείτε γραφικά στις σημειώσεις και το σχολικό σας βιβλίο και εξετάστε πώς οι λέξεις περιγράφουν αυτό που υπάρχει στην εικόνα. Στη συνέχεια, κάντε το αντίστροφα. Πώς αντιπροσωπεύει η εικόνα αυτό που περιγράφεται από το κείμενο Κοιτάξτε τα γραφικά και εξηγήστε με δικά σας λόγια τι σημαίνουν.

Στη συνέχεια, πάρτε τις λέξεις από το υλικό της τάξης σας και σχεδιάστε τη δική σας εικόνα για αυτές. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε διαφορετικούς τρόπους για να αναπαραστήσετε τις πληροφορίες και αρχίστε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη στρατηγική. Όταν εξασκηθείτε στην ανάκτηση των γνώσεών σας αργότερα. Και απλώς για να διευκρινίσουμε, δεν πρόκειται για στυλ μάθησης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αξιολόγηση του μαθησιακού σας στυλ και η αντιστοίχιση της προσέγγισης μελέτης σας με αυτό το στυλ δεν βελτιώνει τη μάθησή σας.

Τελικές λέξεις

Σχεδινυτε σνίϊσα ζννoιοΛογινούς χνρϊες σου συνδέουν όλδς τις διν΃οο΅ο όννς τις ιισ΂ ιζξοξύ τους. Βεβαιωθείτε όϊι το κάνετε αυτό για μίγο αφού έχεϊε μάθει κάϊι, οπότε αφζστε τιυς σηνιις σας μακριά. Εεν πϽόκειται για την απαγγελία πληροφοριών που μόλις ρίξατε μια μαϊιν στο σχονινό σας βιινοο. Μόλις τελειώσετε, ελέγντε τι έχετε γρνψει σε σχέση με το υμικό της τνξης σας. Τι πζρες σωστά ζ λάθος και τι δε θυμήθηκες καθόλου; Feedback και σας δείχνει πού πρέπٵι νٱ γٯνετε καλύτεροι.

Τώρα ξέρετε ότι οι έξι στρατηγικές μελέτης που η ακαδημαϊκή έρευνα λέει ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές. Εδώ είναι ένας απλός τρόπος για να τα ανακαλέσετε για την επόμενη συνεδρία μελέτης σας. Εάν θέλετε να τοποθετήσετε στον τοίχο σας μερικές δωρεάν αφίσες με δυνατότητα λήψης σχετικά με αυτές τις έξι στρατηγικές, ακολουθήστε τον σύνδεσμο στην περιγραφή κάτω από αυτό το βίντεο. Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top